Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се обяви против предложението

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се обяви против предложението
Коментари Харесай

КНСБ е против поставянето на горна граница за обезщетението при пенсиониране

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) се разгласи срещу предлагането компенсацията при пенсиониране да е лимитирано до размера до 12 заплати в свое мнение , изпратено до ръководителя на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание Деница Сачева и до медиите, по отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените предприятия № 49-454-01-3/18.01.2024 година, импортиран от Димитър Найденов и група народни представители от ПП-ДБ.

От синдиката означават, че със законопроекта се предлага основаването на Глава осма с новия член 32 с три алинеи - " Правила при погашение на обезщетение при пенсиониране ". В алинея 2 се планува горна граница в размер на 12 заплати на компенсацията за в обществените предприятия. Според КНСБ по този начин се лимитира процесът на групово трудово договаряне в системата на обществените предприятия. От синдикалната организация изрично се афишират против въвеждането на таван за компенсацията на служащите и чиновниците в обществени предприятия и и срещу претекстовете към законопроекта, в които от КНЗБ съзират антисиндикални послания, както и директни офанзиви и упреци против процеса на груповото трудово договаряне.

" На първо място би трябвало дебело да се подчертае и да се има поради, че не е допустимо да се лимитира правото на групово трудово договаряне посредством закон , още повече, че то произтича от значими международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда ", се показва в позицията. Изтъква се още, че служащите и чиновниците имат право без авансово позволение свободно да образуват по собствен избор синдикални организации, да се сдружават и да се договарят. От КНСБ декларират, че по записаното като уговорка в груповия трудов контракт (КТД) е обвързване за работодателя.

От синдиката допълват, че подобен е и казусът с Държавно дружество " Ръководство въздушно придвижване " (РВД). От КНСБ акцентират, че правото на сдружаване и на групово трудово договаряне са ядрото на синдикализма няма да позволен никакви опити за дискредитиране на ролята и смисъла на синдикалните организации и КТД в трудовия живот на жителите.

В мнението се споделя още, че препоръчаният законопроект е в несъгласие с съществени постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на ЕП и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете й за поощряване на груповото трудово договаряне. Промените противоречали и на чл.2а Кодекса на труда (КТ), съгласно който страната би трябвало предизвиква обществения разговор и да утвърждава груповото трудово договаряне.

От синдикалната организация означават, че в основата на причините е един случай, освен това необикновен, поради огромната значителност на предмета на активност на РВД и високата доходност на държавното дружество. Според КНСБ по тази причина законопроектът е сладкодумен образец за ограничаващ и фискален метод, учреден на изключение, а не на общата процедура в страната. В тази посока били и дейностите по лишаване на дивидентите от държавните търговски сдружения -фискален метод, който не се съобразявал с общата картина на регулации.

" КНСБ остро осъжда сходни прояви на антисиндикализъм и предлага вместо да се основава горна граница на компенсацията заради пенсиониране на чиновниците по Закона за обществените предприятия, да се употребява пълноценно и вярно механизмът на груповото трудово договаряне в системата на обществените предприятия ", се декларира в мнението. Според синдиката, макар че все още са нужни промени в правната уредба на груповото трудово договаряне (Глава четвърта на Кодекса на труда, член 50-чл. 60), то дава огромни благоприятни условия за реализиране на удобни за служащите и чиновниците условия на труд, надграждащи тези плануваните в КТ, в това число за увеличение размера на компенсацията по член 222, алинея 3 КТ. " Именно по този метод, на масата на договарянията, ще се одобряват най-справедливите решения на въпроса за размера на компенсациите заради пенсиониране. В същото време изрично не сме съгласни с констатациите в претекстовете към законопроекта, че става въпрос за " противоречиви " групови трудови контракти, по силата на които се раздават безлимитно държавни и общински средства. Кое дава съображение на създателите на законопроекта да си служат с това определение? Ако са противоречиви, да бъдат оспорени по правосъден ред ", отсичат от КНСБ.

От синдикалната организация прибавят, че констатациите на вносителите за законопроекта слагат под подозрение целия развой на КТД в РВД и други държавни предприятия . От КНСБ показват, че при КТД, както при всеки контракт, най-важният детайл е постигането на единодушие сред работодателя и синдикалната организация на ниво дружество по другите параметри на трудовите и осигурителните правни отношения на служащите и чиновниците, в това число и компенсацията заради пенсиониране. От претекстовете към законопроекта обаче лъхало съмнение и обвиняване към груповото трудово договаряне.

Според синдиката в подтекста на показаните от вносителите информации и цифри към законопроекта излиза, че се изплащат големи суми поради контрактуваните по КТД огромен брой компенсации. Това обаче говорело за непросветеност и липса на знания по отношение на естеството, ролята и смисъла на РВД в обществото и в страната въобще.

КНСБ се афишира изрично срещу всички опити за основаване на спънки пред свободното практикуване на правото на групово трудово договаряне и грубото занемаряване и подценяване на ролята и смисъла на това фундаментално право на трудещите се в актуалните трудови правни отношения. " Конфедерацията не е допускала, няма и да допусне да бъдат признати законопроекти, ориентирани против изконните трудови и синдикални права, каквито са правото на сдружаване и произлизащото от него право на групово трудово договаряне ", се акцентира в мнението.

В него се отбелязва също, че Държавно дружество " Ръководство въздушно придвижване " не е комерсиално сдружение, а доста значима и специфична конструкция със строго избрани и характерни цели и задания. От синдиката цитират и главния предмет на активност на предприятието, разказан в член 4, алинея 1 от Правилника за устройството, функционалностите и активността на " Ръководство на въздушното придвижване " (в мощ от 16 януари 2014 година, публикуван от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, обнародван Дъждовни води. бр.16 от 25 февруари 2014 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр.6 от 18 януари 2019 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр.40 от 5 май 2023 г.):
ръководство на въздушното придвижване за реализиране на сигурност, успеваемост и прецизност на полетите в обслужваното гражданско въздушно пространство;
1а. (нова - Дъждовни води, бр. 40 от 2023 година, в действие от 05.05.2023 г.) ръководство на въздушното придвижване на следени летища;

1б. (нова - Дъждовни води, бр. 40 от 2023 година, в действие от 05.05.2023 г.) планиране на структури на въздушно пространство;

1в. (нова - Дъждовни води, бр. 40 от 2023 година, в действие от 05.05.2023 г.) създаване на процедури за полети;
обмисляне, обезпечаване, внедряване, употреба и поддържане на уреди, системи и съоръжение за информационно, навигационно, обзорно, енергийно, метеорологично и аеронавигационно обезпечаване на обслужваното въздушно придвижване и съпътстващата инфраструктура;
3.комуникационно обслужване, навигационно обслужване и обслужване по обзора;
метеорологично обслужване; аеронавигационно осведомително обслужване; (отм. - Дъждовни води, бр. 6 от 2019 година, в действие от 18.01.2019 г.) осведомително обслужване на дейностите по търсене и избавяне на въздухоплавателни средства; ръководство на системата за сигурност на въздушното придвижване в границите на предоставената му компетентност; осъществяване на отговорностите на Република България, произлизащи от интернационалните контракти в региона на ръководството на въздушното придвижване, по които Република България е страна; събиране на такси за аеронавигационно обслужване по член 120, алинея 2 ЗГВ.
(2) Предприятието може да дава и други услуги, свързани с предмета на активността му.

От КНСБ прибавят, че приходите на държавното дружество са напълно от предоставени услуги по отношение на главния му предмет на активност по аеронавигационно обслужване и то не получава бюджетно финансиране . Съгласно европейското законодателство всички разноски на РВД, в това число за компенсациите при пенсиониране, се съветват с авиопревозвачите и се утвърждават от Европейската комисия. В случай че разноските не се извършат по предопределение, те се възвръщат на авиопревозвачите, и не се позволява разходването им за други цели. От синдикалната организация декларират, че затова не е правилно изказванието, че смяната ще докара до увеличение на приходите в бюджета. " Република България е член на Европейския съюз, страната ни е поела редица задължения по наставления и регламенти на Европейски Съюз, което изисква и обезпечаване на конкурентни равнища на възнаграждение и обществени пакети за опазване на оперативния състав, обезпечаващ осъществяването на европейските условия за сигурността на полетите ", се споделя в мнението. Посочва се още, че в тази връзка би трябвало да се има поради Регламент (ЕС) 2018/1139 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2018 година по отношение на общи правила в региона на гражданското въздухоплаване и за основаването на Агенция за авиационна сигурност на Европейския съюз и за изменение на регламенти (ЕО) № 2111/2005, (ЕО) № 1008/2008, (ЕС) № 996/2010, (ЕС) № 376/2014 и на наставления 2014/30/ЕС и 2014/53/ЕС на Европейския парламент и на Съвета и за анулация на регламенти (ЕО) № 552/2004 и (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета и Регламент (ЕИО) № 3922/91 на Съвета. От КНСБ изясняват, че точно член 1, §1 от Регламент (ЕС) 2018/1139 дефинира, че главната му цел е да построи и да поддържа високо еднообразно ниво на сигурност на гражданското въздухоплаване в Съюза. От синдиката допълват, че сигурността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е главен приоритет на Европейски Съюз, а един от основните фактори за обезпечаване на сигурността е съществуването на високо дипломиран и стимулиран човешки запас .

В мнението се отбелязва още, че като член на Европейски Съюз България се преценява и с условията на Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/116 на Комисията от 1 февруари 2021 година по отношение на установяването на първия взаимен план в поддръжка на осъществяването на Европейския общоприет проект за ръководство на въздушното придвижване, очакван в Регламент (ЕО) № 550/2004 на Европейския парламент и на Съвета, за изменение на Регламент за осъществяване (ЕС) № 409/2013 на Комисията и за анулация на Регламент за осъществяване (ЕС) № 716/2014 на Комисията. Според КНСБ са изключително значими и условията на Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (ЕААБ/EASA), в която членуват 27-те страни членки на Европейски Съюз и Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Норвегия.

" Предложеният законопроект повдига значимия и кардинален въпрос за резултатите от такива законови текстове. Ефектът от сходни законопроекти води до подкопаване на доверието на служащите и чиновниците и техните организации в политическите партии, които са ги " сътворили ", и слагане под подозрение на парламентарното им бъдеще ", предизвестяват от синдикалната организация.

От КНСБ се опълчват на препоръчаните промени в Закона за обществените предприятия, в които виждат поредна демонстрация на антисиндикализъм от страна на народните представители. От синдиката са безапелационни, че няма да позволен депутати или други политици да се пробват да лимитират фундаменталното конституционно и интернационално прието право на работещите да се договарят групово за изискванията на труд, заплащането и всички режими на компенсации за своя труд и сигурността си със своя шеф, в това число с страната, която е най-големия шеф в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР